Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Kiedyś myślano, iż kreatyna może być rakotwórcza, jednak w setkach badań prowadzonych w ostatnich 20 - 30 latach tego nie potwierdzono. Za to sugeruje się wiele nowych, ciekawych, potencjalnych zastosowań dla kreatyny, np. u osób u których pojawił się już nowotwór. Podsumowanie i komentarz Suplementacja kreatyną zapobiega atrofii mięśni [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
Selen to pierwiastek, który dostarczany do organizmu jest w śladowych ilościach, jednak pełni szerokie spektrum funkcji. Źle skomponowana dieta może prowadzić do jego niedoborów, a to może ciągnąć za sobą liczne konsekwencje zdrowotne. Regularna i odpowiednio wysoka jego podaż, podobnie jak innych składników mineralnych, może zatem zapewnić [...]
Witamina D jest bardziej hormonem niż witaminą. Jej brak niesie za sobą rozmaite skutki uboczne. Niedobór jest związany z występowaniem złamań, uogólnionego osłabienia mięśni, zwłaszcza proksymalnych kończyn górnych i dolnych (biceps, triceps, czworogłowy uda, dwugłowy uda, półścięgnisty, półbłoniasty). Ma to kolosalne znaczenie dla sportowców [...]
Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]
[...] ale jak się zastanowić, to większość z nich zawiera w swoim składzie np. krowie mleko. Tak więc wszystkie tradycyjne czekolady, batoniki, wafelki itp. odpadają. W sklepach jednak możemy znaleźć coraz więcej propozycji oznaczonych etykietą typu „dla wegan”. Takich osób jest coraz więcej, zatem dla producentów jest to kolejna grupa [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety na świecie. Kreatyna jest w pełni bezpieczna, skuteczna i wyjątkowo tania. Podsumowanie Wydaje się, iż różne formy kreatyny powinny przynosić podobne efekty, jednak wiele razy wskazywano, iż monohydrat cechuje wyższa przyswajalność. Niemniej to badanie wcale nie skreśla jabłczanu, [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]